ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

Κατάσταση

Κατασκευή

Τοποθεσία

Πάτρα, Αχαΐα

Το οικόπεδο αυτής της κατοικίας βρίσκεται στη παραλία Πατρών. Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με το ένα όριο στο δρόμο, ανατολικά και το άλλο στη γραμμή αιγιαλού, όπου η θέα της θάλασσας και του ήλιου στη δύση του. Το έδαφος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εξάρσεις. Είναι σχεδόν επίπεδο, εκτός από την σποραδική βλάστηση που διακόπτει κατά διαστήματα την απρόσκοπτη πρόσβαση στη παραλία και την θέα.  Με αυτά τα δεδομένα, η σύνθεση, υποτάσσεται στην απλότητα

Μια γραμμή όλη κι όλη στη μέση του οικοπέδου παράλληλη με τον δρόμο, παράλληλη με τη παραλία, βορράς νότος πέρα ως πέρα . Η γραμμή υλοποιείται από έναν μοναδικό πέτρινο τοίχο ,  που κόβει το οικόπεδο στη μέση μια και το υπόλοιπο σπίτι είναι λευκό. 'Ετσι τόσο ο Κόσμος όσο και ο κόσμος της κατοικίας χωρίζεται στη μέση, εκεί που βρίσκεται και η είσοδος του σπιτιού. Αν και εδώ τα πράγματα μοιάζουν να είναι ανάποδα. Στη ανατολική πλευρά, προς τη δημοσιά, βρίσκονται οι ιδιωτικοί χώροι, υπνοδωμάτια και γραφείο ενώ, από την άλλη μεριά του τοίχου, προστατευμένα, είναι τα δημόσια, το καθιστικό, η τραπεζαρία και η πισίνα.  Αυτή η αναγκαστική αντιστροφή δημιουργήθκε για να ανοίξουν οι χώροι διημέρευσης στη θάλασσα.

Οι προστατευμένοι ιδιωτικοί χώροι, σε υποδέχονται πρώτοι, οργανωμένοι σε ένα υπόλευκο τετράγωνο σε κάτοψη, κυβόσχημο όγκο. Δείγμα της εσωστρέφειας τους - που έχει  εσωτερικεύσει ακόμα και τμήμα του κήπου - είναι τα ανοίγματα, οριζόντιες σχισμές που επιτρέπουν το φως και τον αέρα αλλά όχι το έξωθεν βλέμμα.

Από την άλλη μεριά του πέτρινου τοίχου ο χώρος - χρυσή τομή στο σχέδιο - ανοίγεται ενιαίος, χωρίς διακοπή - χάρις στα ψηλά υαλοστάσια -  πέρα από την πισίνα, πέρα από τα δέντρα του κήπου, πέρα από τη παραλία, εκεί που το βλέμμα εξαντλείται στον ορίζοντα. Έτσι, όλα τα στοιχεία από αυτή τη μεριά γίνονται ένας χώρος μια ζωή, με μόνη διαφοροποίηση το τμήμα κάτω από τη πλάκα του δώματος, αναγκαστική παραχώρηση στην δροσιά της σκιάς.

Μια γραμμή λοιπόν, ένας τοίχος, τα κάνει όλα, έναν Κόσμο, έστω και ανάποδο... Εξάλλου, εξοχή είναι.

Share this

Test title

Test subtitle