ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΑ ΙΡΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΑ ΙΡΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Κατάσταση

Μελέτη

Τοποθεσία

Ίρια, Αργολίδα

Φάση Ι

Αυτή η εξοχική κατοικία σχεδιάστηκε για ένα οικόπεδο σε μια απέριττη παραλία της Αργολίδας, τα Ίρια. Ενώ εξυπηρετεί της επιθυμίες μιας συγκεκριμένης οικογένειας, λόγω του τυπικού προγράμματος που αρθρώθηκε γραμμικά στο έδαφος καθώς και της λιτότητας των συνθετικών στοιχείων που την συγκροτούν, μπορεί ταυτόχρονα και λειτουργεί αφαιρετικά ώστε να ανάγεται σε γενική αρχιτεκτονική πρόταση.

Το οικόπεδο είναι παραλιακό και βρίσκεται ανάμεσα στο δρόμο πρόσβασης στην ανατολή και τη θέα της θάλασσας στη δύση. Όπως και η γενικότερη περιοχή, το οικόπεδο είναι κενό σημαντικών φυτεύσεων και το έδαφος επίπεδο, εκτός από λίγες αυξομειώσεις. Η μεγάλη διάσταση του, βρίσκεται πάνω στη παραλία,

Η πρώτη κίνηση ήταν να σχηματίσουμε ένα νέο έδαφος για τη νέα χρήση. Αυτό έγινε με την εισαγωγή μιας σειράς οριζόντιων επιπέδων, δάπεδα που, από την κατασκευή τους, μοιάζουν να "αιωρούνται" πάνω από το υφιστάμενο έδαφος και να δημιουργούν ένα νέο τεχνητό έδαφος για την κατοικία. Αυτά τα διαδοχικά ανοδικά επίπεδα, υποδέχονται τον επισκέπτη και ιεραρχούν την κίνηση του από αριστερά, τους πιο δημόσιους χώρους διημέρευσης, στα δεξιά όπου τα υπνοδωμάτια της οικογένειας. Επίσης, αλφαδιάζουν τις ανωμαλίες του φυσικού εδάφους ενώ το κατασκευασμένο έδαφος που συγκροτούν, προσδίδει στη κατοικία τις διαφοροποιήσεις εκείνες, σε τομή και σε κάτοψη, που δημιουργούν νέες δυνατότητες αξιοποίησης του οικοπέδου, είτε ως κλειστοί ή ως υπαίθριοι χώροι. Τέλος, το αιωρούμενο, έκδηλα τεχνητό έδαφος, σε καθαρή αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον, προσδίδει στην εμπειρία της ζωής εκεί, την διαλεκτικά αντιθετική σχέση που είναι απαραίτητη για την κατανόηση και απόλαυση και των δύο, του τεχνητού και του φυσικού. Καμιά από τις δύο καταστάσεις μπορεί να ιδωθεί μόνη της ή μπορεί να προσφέρει την αξία της, χωρίς την άλλη.

Η δεύτερη κίνηση, μία λευκή οριζόντια κατασκευή - παράλληλη με τον δρόμο και 3,5 μέτρα πάνω από το έδαφος - διασχίζει όλο το μήκος της κατοικίας. Άλλοτε συμπαγής ως δώμα άλλοτε με τακτά διάκενα ως πέργκολα - παρέχει ορισμό και προστασία στους χώρους διημέρευσης, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Στα αριστερά, ως πέργκολα πάνω από το μεγάλο τραπέζι, μας μεταφέρει στην θέα της θάλασσας, στο πιο ιδιωτικό τμήμα του σπιτιού. Εκεί βρίσκεται η πισίνα, σε μια πλάκα 30εκ - αιωρούμενη και αυτή πάνω από το χώμα - και βάθους 2 μέτρων! - παίζει με το φυσικό έδαφος. Μετά ο κήπος, η θάλασσα και επιστροφή στη άλλη Φύση.

 

Φάση ΙΙ

Μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού, με πρόθεση την ύπαρξη αυξημένης ιδιωτικότητας, ερευνήθηκε η ανάπτυξη των υπνοδωματίων ως στοιχείο ανεξάρτητο από τους χώρους διημέρευσης και σε δύο ορόφους.

Έτσι, δεξιά ένας απλός λευκός κυβόσχημος όγκος, διακόπτει αλλά και αγκυρώνει την οριζόντια κατασκευή.  Με το οπτικό του βάρος διαμορφώνει, από τη μεριά του δρόμου, την είσοδο στο σπίτι, ενώ από την άλλη μεριά, αυτή του παράλιου κήπου, με μια πιο έντονη παρέμβαση στο σχήμα της κάτοψης του σπιτιού, διαμορφώνει μια εσωτερική αυλή. Περισσότερο οικογενειακή υπόθεση αυτή η μικρή αυλή, επιτρέπει στους πάνω να μιλάνε με τους κάτω 'εν υπαίθρω' ή να βρίσκονται μαζί γύρω από ένα τραπέζι με τον ουρανό από πάνω τους, αλλά ακόμα μέσα στο σώμα του σπιτιού τους.

Δεν έχει πολλά ακόμα να πει κάποιος για αυτή την εξοχική κατοικία. Αυτό γιατί ο σχεδιασμός, υπακούοντας σε μια απλότητα και σαφήνεια των σχημάτων του σε συνάρτηση με το περιβάλλον του, καταφέρνει να ενδύσει τον χώρο με μια λανθάνουσα θεατρικότητα, χωρίς σενάριο. Με αυτό εννοούμε την γενεσιουργό δυνατότητα του διαμορφωμένου χώρου να προκαλέσει στους κατοίκους του την διάθεση να ζουν  καλά εκεί που βρίσκονται. Εδώ, ως θεατρικός χώρος η κατοικία, δεν αναφέρεται σε καμπύλες γραμμές - δεν υπάρχει ούτε μία τέτοια - ούτε σε θέσεις θεατών, καμιά!

Όμως, αν μπορούσε κάποιος, να σκεφτεί ένα θέατρο χωρίς μία σκηνή αλλά άπειρες, χωρίς θέσεις θέασης αλλά κάθε στιγμή και μία. Τότε, κάπως έτσι είναι αυτό το εξοχικό στα Ίρια.


 

Share this

Test title

Test subtitle