ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ

Status

Μελέτη

Location

Ρίο, Αχαΐα

Η κατοικία σχεδιάστηκε για μια τετραμελή οικογένεια  σε ένα οικόπεδο έξω από την Πάτρα, με έντονες κλίσεις και νότιο-νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Η ιδιαιτερότητα της κλίσης του οικοπέδου , κατωφερική και διαγώνια κατά μήκος του οικοπέδου, και η προσπάθεια για την  εκπλήρωση της  άρτιας λειτουργικότητας  του προγράμματος ανέδειξαν στον σχεδιασμό την ανάγκη για την σύνθεση χώρων διαφορετικών προδιαγραφών. Η πολυπλοκότητα στην ογκοπλασία του κτηρίου αποτελεί έκφραση αυτής της διαφορετικότητας.

Η κατοικία αναπτύχθηκε σε τρία επίπεδα.   Ένας ισόγειος όροφος  με τους χώρους διημέρευσης και την βεράντα της πισίνας, αναπτύσσεται προς τη θέα, ενώ στον όροφο και κάθετα σε αυτόν, είναι τα υπνοδωμάτια των παιδιών μπροστά, και το master bedroom πίσω. Το τελευταίο , λόγω της κλίσης του εδάφους, προβάλει  μαζί με  το γραφείο και το γυμναστήριο, σαν ένας μικρός πύργος, ένα κάθετος πίρος που σταθεροποιεί την φαινομενικά ανήσυχη σύνθεση των όγκων. Μπροστά του, ο δικός του υπαίθριος χώρος επικοινωνεί με τον χώρο της πισίνας κάτω μέσω μιας  υπαίθριας σκάλας

Η κατοικία, ως ένα πολύπλοκο σύστημα όγκων και κινήσεων, δεν αποτελεί παρά έκφραση της σχέσης ανάμεσα στις ιδιαίτερες επιθυμίες των ιδιοκτητών  και στα χαρακτηριστικά του οικοπέδου.

Share this

Test title

Test subtitle