ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΤΟΛΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΤΟΛΟ

Κατάσταση

Μελέτη

Τοποθεσία

Τολό, Ναύπλιο

Στο Τολό, πάνω από την παραλία, η γεωγραφία αλλάζει ριζικά και την ήρεμη καμπύλη της ακτής αντικαθιστά η ανήσυχη τοπογραφία των λόφων. Με συχνά ανεβοκατεβάσματα του εδάφους και μεταλλάξεις, ο κάθε λόφος δημιουργεί την δικιά του τοπιακή κατάσταση, Εκεί ψηλά λοιπόν, σε έναν από τους λόφους, είναι το οικόπεδο που, με έντονες ασυνεχείς κλίσεις - 25° έως 45° - αφήνει λίγο χώρο μόνο, στη νότια άκρη, για την εγκατάσταση μιας μικρής εξοχικής κατοικίας. Το πρόγραμμα της απλό - χώροι διημέρευσης, δύο υπνοδωμάτια και ξενώνας - και το ζητούμενο η απόλαυση της θέας προς την θάλασσα στα νοτιοανατολικά. Απλή όμως και η λύση που δόθηκε, αν και, όπως συμβαίνει κάποιες φορές, η απλότητα δεν είναι μονοδιάστατη αλλά απαύγασμα μιας πολυδιάστατης σύνθεσης ενός κόσμου. Και έτσι η ευθεία!
Στο καμπυλόσχημο έδαφος δια-γράφηκε μια ευθεία στο σχέδιο, στη κατασκευή ένα επίπεδο, στο εννοιολογικό λεξιλόγιο κάτι σαν loggia. αν θεωρήσουμε ότι το οικειοποιούμενο τοπίο είναι οργανικό τμήμα της κατοικίας. Αυτό το επίπεδο, νέο έδαφος κατασκεύασμα και του νου, που περιλαμβάνει την είσοδο και τους χώρους διημέρευσης με την πισίνα, προβάλλει μπροστά από όλους τους άλλους χώρους του σπιτιού, σαν να μην χορταίνει την θέα, σε σημείο μάλιστα να αδιαφορεί για το σχήμα του εδάφους που το εγκαταλείπει κάποια στιγμή και φεύγει στη κατηφοριά. Υψομετρικά παρεμβαίνει στη μέση των ιδιωτικών χώρων πίσω του που αναπτύσσονται σε δύο ορόφους, ανάμεσα στα υπνοδωμάτια πάνω και τον ξενώνα κάτω που έτσι αυτά τουλάχιστον εκμεταλλεύονται την κλίση του εδάφους.
Η είσοδος στην κατοικία ξεκινάει και κατηφορίζει από ψηλά. Αριστερά της κίνησης ένα λιόδεντρο μπροστά από ένα κυβόσχημο λευκό όγκο - μεταφορά της κατοίκησης της Φύσης - και δεξιά ένας πέτρινος τοίχος χάσκει από τη λευκή πλάκα του δώματος - οπτικός προϊδεασμός αυτός. Όταν κατέβουμε στο ύψος της γραμμής, και φτάσουμε να μπούμε στο σπίτι, η θέα εκρήγνυται  στο βλέμμα μας, το γαλάζιο της πισίνας υπερχειλίζει στο γαλάζιο της θάλασσας και αυτό στων ματιών μας το χρώμα.

 

Share this

Test title

Test subtitle