ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Φωτογράφιση

Έρση Ξενάκη

Το επίμηκες οικόπεδο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλαπούτα και μελλοντικής διάνοιξης της Κύμης ως αερογέφυρας κατά μήκος του δυτικού ορίου.

Η κεντρική ιδέα βασίστηκε στο ότι από την μελλοντική αερογέφυρα το κτίριο θα φαίνεται βυθισμένο. Η άποψη του κτιρίου από την αερογέφυρα (υπέρ)ταχείας κυκλοφορίας μετατόπισε την έμφαση από τον σχεδιασμό των όψεων του κτιρίου στο σχεδιασμό της επιμήκους στέγης εφ’ όσον αυτή είναι η κύρια όψη του κτιρίου από ψηλά.

Η μελλοντική κατασκευή πεζοδρόμων στους δυο δρόμους από τους οποίους θα γίνεται η πρόσβαση στο κτίριο και η μεγάλη φυσική κλίση του εδάφους από την Πλαπούτα προς το πίσω όριο, επέτρεψε  την δημιουργία δυο ισόγειων ορόφων με διαφορετική πρόσβαση. Έτσι στο διώροφο κτίριο, το επίπεδο του Α’ ορόφου, στο νότιο τμήμα (Πλαπούτα), αποτελεί φυσικό ισόγειο για το βόρειο τμήμα με άμεση πρόσβαση από τον πεζόδρομο της Κύμης. Το κτίριο προσαρμόζεται όσον αφορά την ογκοπλαστική και την διάρθρωση στον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνεσαι προσεγγίζοντας το με δυο διαφορετικές ταχύτητες: από τους πεζόδρομους και από την αερογέφυρα. Η ταχύτητα μεταβάλλει την αντίληψη της εικόνας του κτηρίου.

HIGHLIGHTS

Τεύχος 16, Μάιος-Ιούνιος 2005, σελ.56-61

ATHENS-SCAPE: Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 και η μετάλλαξη της πόλης

Κατάλογος Έκθεσης RIBA Gallery-Λονδίνο, Απρίλιος-Μάιος 2003

ΤΟΠΟΙ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

 Εκδόσεις EIA, 3η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, 2001, σελ.268-271  

Share this

Test title

Test subtitle