ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΕΞΑΜΙΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κατάσταση

Oλοκληρωμένο

Χρονολογία

2017

Τοποθεσία

Εξαμιλια Κορινθίας Πελοπόννησος

Στατική Μελέτη

Ιωάννης Δανιήλ

Φωτογράφιση

Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Η εξοχική ισόγεια κατοικία βρίσκεται στην Κόρινθο, σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων που έχει θέα τόσο στον Κορινθιακό κόλπο όσο και στον επιβλητικό λόφο των Εξαμιλίων στα δυτικά.

Ο λιτός λευκός όγκος φιλοξενεί το σπίτι με τους εξωτερικούς προστατευμένους αίθριους χώρους του σε ένα κτίσμα που λειτουργεί σαν μια ενιαία περιτοίχιση σε σχέση με το οικόπεδο, ενώ ο περιβάλλων χώρος παραμένει στη φυσική του κατάσταση. Η πρόθεση ήταν να ενωθούν ο εσωτερικός με τον υπαίθριο χώρο διημέρευσης σε ένα ενιαίο περίβλημα, έναν απλό παραλληλεπίπεδο όγκο με κλειστές, ανοιχτές και διάφανες πλευρές. Η συνένωση των εσωτερικών με τους άμεσους υπαίθριους χώρους δημιουργεί μια χωρική διεύρυνση για την κατοικία των 137 τετραγωνικών, ενώ δημιουργεί την αίσθηση ενός μεγαλύτερου κτίσματος από ότι πραγματικά είναι.

Οι όψεις αντανακλούν τον βαθμό ιδιωτικότητας των χώρων του σπιτιού. Τα υπνοδωμάτια οργανώνονται πίσω από τους τυφλούς τοίχους του επίμηκους κτιριακού όγκου και ανοίγονται στην ανατολή και στη θέα του κήπου έχοντας την δική τους προστατευμένη "αυλή", ενώ οι χώροι διημέρευσης αποκαλύπτονται ανοιχτοί στη θέα και το φως εμφανίζοντας έναν πιο δημόσιο χαρακτήρα.

Η χωρική συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αποκαλύπτεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα, σε ανοιχτή διάταξη, έχουν ανοίγματα σε τρεις πλευρές που καταλαμβάνουν όλο το ύψος του χώρου που λούζεται στο φως αποκαλύπτοντας την θέα στον κήπο, την πόλη και τη θάλασσα. Τα συρόμενα παράθυρα εξαφανίζονται μέσα στους τοίχους, καταλύουν τα χωρικά όρια και εντείνουν την αίσθηση της ανοιχτοσιάς.

Μια πισίνα με υπερχείλιση οργανώνεται στη θέα μπροστά και παράλληλα με τους χώρους διημέρευσης. Το σκιερό μεγάλο αίθριο σε συνέχεια των χώρων διημέρευσης, δυτικά, είναι το κέντρο του σπιτιού τους καλοκαιρινούς μήνες καδράροντας τη θέα προς τον περιβάλλοντα και τον ανοιχτό ορίζοντα. Ο ήλιος που φιλτράρεται από τις πέργκολες και οι έντονες σκιές τους αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο και συμπλήρωμα της αρχιτεκτονικής απλότητας του σπιτιού.

Share this

Test title

Test subtitle